skriftstørrelse

TEMA 7: PREVENSJON

De vanligste prevensjonsmetodene for ungdom er kondom og p-piller.

Kondom

Kondom er en tynn gummihylse som rulles på penis når den er blitt stiv. Det hindrer sæden i å komme ut i skjeden. Det er viktig å ta på kondomet før man fører penis inn skjeden, og kondomet må brukes under hele samleiet.

Fordeler med kondom:

  • Kondom er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter begge parter mot seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og HIV.
  • De kan kjøpes overalt uten resept og uten aldersgrense.
  • Det er viktig å øve seg på å bruke kondom for å føle seg kompetent og fortrolig med å bruke den i ”det riktige øyeblikket”.

P-pillen

P-pillen er et av de mest brukte prevensjonsmidlene i Norge. Den beskytter veldig godt mot graviditet, men gir ingen beskyttelse mot kjønnssykdommer. Nesten alle kvinner kan bruke p-piller. Noen får bivirkninger, men som regel gir disse plagene seg etter kort tid.

P piller krever resept.

Nødprevensjon: Angrepillen

Hvis du er redd for at du er blitt gravid etter et samleie, kan du bruke angrepillen. Det er piller med høyt innhold av aktivt hormon som hindrer egget i å utvikle seg. Pillen forhindrer sannsynligvis 75-80 prosent av graviditetene. Pillene fås reseptfritt på apoteket.

Husk at du må starte på nødprevensjonen innen det er gått 72 timer fra det ubeskyttede samleie. Angrepillen kan gi ubehag og er kun en nødløsning.

For mer informasjon om prevensjon se www.amathea.no

OppgaverSpørsmålstegn

  1. Hva tror dere gjør at såvidt mange tar sjansen på å ha sex uten å bruke beskyttelse?
  2. Hvem har størst ansvar for å huske på prevensjon, jenta eller gutten?
  3. Hva kan man gjøre for at det skal bli mer vanlig å bruke kondom?

 

Fortsett til neste kapittel >